MENU
0
23Jan2022
Sticky dikbevleesde spareribs van de BBQ

Sticky dikbevleesde spareribs van de BBQ

Door: Chefkok InamoodReacties: 0

Dikbevleesde spareribs van de BBQ, wie wil die nu niet lekker afkluiven? In dit recept maken wij de dikbevleesde spareribs op de BBQ met een zelfgemaakte dry-rub en barbecuesaus. Je kunt natuurlijk ook voor de makkelijke weg gaan door bijvoorbeeld onze pork rub te gebruiken in combinatie met een lekkere barbecuesaus.

Spareribs kunt je bereiden volgens de 3-2-1 methode op de BBQ waarbij je 3 uur gaat roken, 2 uur stomen en het laatste uur voorzie je de spareribs van een saus. op deze manier zijn de spareribs door en door gaar. Dit wordt ook wel fall of the bone spareribs genoemd omdat je het bot er zo kan uittrekken. Persoonlijk houden wij van een bite in onze spareribs. Daarom gebruiken wij meestal de tijden van 2,5-1,5-0,5 uur. Dit is natuurlijk heel persoonlijk maar wij zouden zeggen probeer het eens.

Onze spareribs, afkomstig van Nederlandse varkens, zijn dikbevleesd. Dankzij de manier van uitsnijden, inclusief ribketting, bevatten onze geselecteerde rib/ ribs meer vlees dan standaard spareribs. Dit extra vlees bevat iets meer vet, waardoor het vlees extra smaak krijgt.

Ingrediënten dry rub

  • 2 eetlepels gerookte paprikapoeder
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 eetlepel zout
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel cayenne peper
  • 2 theelepels chilipoeder
  • 1 theelepel knoflook
  • 1 theelepel gedroogde tijm

Ingrediënten spareribs

  • 2 dikbevleesde spareribs
  • cola

Ingrediënten barbecuesaus

  • 125 ml ketchup
  • 125 ml appelcider azijn
  • 25 gram bruine suiker
  • 1 eetlepels mosterd
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 1 theelepel tabasco

Voorbereiding 

  1. Haal ten eerste de spareribs 2 dagen voor de bereiding uit de vriezer en laat de spareribs langzaam ontdooien in de koeling.
  2. Na één dag kun je de spareribs uit de koeling halen en het vlies verwijderen aan de onderzijde. Het vlies kun je het beste verwijderen door met een mes onder het vlies te steken en voorzichtig het vlies omhoog te wippen zonder dat het scheurt. Trek daarna het gehele vlies in één keer van de sparerib.
  3. Meng vervolgens in een kom de specerijen voor de dry-rub en strooi de spareribs hiermee in. De dry-rub is voldoende voor twee spareribs.
  4. Strooi de spareribs in met de dry-rub en pak in met vershoudfolie. Laat de spareribs vervolgens een dag in de koeling tot gebruik. Je kunt er ook voor kiezen om ze na het kruiden direct op de barbecue te leggen.
  5. Zet een pan op het vuur met alle ingrediënten voor de saus en breng de saus langzaam roerend aan de kook. Laat de saus rustig koken voor ongeveer 10 minuten. De saus hebben we pas nodig bij de laatste stap tijdens de bereiding van spareribs. Je kunt ervoor kiezen om de saus te bereiden op het moment wanneer je de spareribs bijna gaat uitpakken.

Bereiding spareribs op de BBQ

  1. Maak ten eerste je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg hierna twee wokkels toe en maak deze aan. Wacht even 5 minuten tot de BBQ aan is en plaats de plate setters en de roosters. We gaan namelijk indirect barbecueën. Wil je het vlees ook een rooksmaak geven dat is het verstandig om een aantal chunks toe te voegen voor de rooksmaak.
  2. Sluit de deksel en laat de kamado op een temperatuur komen van rond de 120 graden en sluit de schuiven bijna helemaal, maar nog net genoeg dat er voldoende luchtdoorstroming is.
  3. Wanneer de temperatuur stabiel is leg je de spareribs op het rooster en sluit je de deksel voor ongeveer 2,5 tot 3 uur. In deze stap gaan we het vlees roken.
  4. Na de 2,5 uur haal je de spareribs van de barbecue en wikkel je de spareribs in aluminiumfolie met een beetje cola. Je kunt ook appelsap gebruiken met een beetje appelcider azijn. Pak de spareribs goed in en leg ze terug op de barbecue. Nu gaan we namelijk de spareribs stomen voor 1,5 tot 2 uur.
  5. Controleer of de temperatuur van de barbecue nog rond de 120 graden ligt en regel tussendoor bij, door de schuiven iets te openen. Met een kamado zal de temperatuur mooi stabiel blijven.
  6. Pak de spareribs uit na ongeveer 1,5 uur en leg ze op het rooster. Strijk de spareribs in met de barbecuesaus en doe dit iedere 15 minuten.
  7. Haal ten slotte de spareribs van de barbecue na ongeveer 30 minuten tot een uur en serveer direct.

Eet smakelijk!

Tags

    Laat een reactie achter

    Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

    Altijd nieuwe recepten en aanbiedingen in je mailbox?

    Abonneer

    Account aanmaken

    Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

    Registreren

    Recent toegevoegd

    U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

    Totaal incl. btw:€0,00
    Bestel nog voor €60,00 en de verzending is gratis

    Verzendkosten berekenen

    Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.