MENU
0
06Sep2021
Griekse BBQ mixed grill met souvlaki en brizola

Griekse BBQ mixed grill met souvlaki en brizola

Door: Chefkok InamoodReacties: 0

Griekse BBQ mixed grill met souvlaki en brizola

Grieks eten is iets waar de meeste van ons gek op zijn. Lekker veel vlees op je bord met diverse bijgerechten is altijd goed. Met onze Uruguay box hebben we daarom een lekkere mixed grill gemaakt op de BBQ waar je met zes personen goed van kunt eten. Het zijn eenvoudige smaken die perfect bij rundvlees passen. Van de ossenhaas hebben we souvlaki gemaakt en van de ribeye en entrecote brizoles. In de Uruguay box zit ook picanha die op dezelfde manier is gekruid als de brizoles. In het recept hebben we echter de picanha weggelaten. Wil je de picanha ook gebruiken in de mixed grill van de BBQ? Maak dan iets meer marinade dan omschreven staat bij de ingrediëntenlijst van de Brizola.

Souvlaki is bij de meeste onder ons bekend. Het is niet meer en minder dan een goed stuk vlees dat gekruid is, en aan een spies wordt geregen. Daarna wordt het gegrild boven de barbecue. Traditioneel wordt het gemaakt van varkensvlees, lamsvlees of kip. Wij hebben echter gekozen voor ossenhaas. Brizola is iets minder bekend en wordt traditioneel bereid met vlees waar het bot nog inzit. Je komt het tegen in diverse varianten of het nu van varkensvlees, lam of rundvlees is. Wij hebben gekozen voor onze ribeye steak en entrecote.

Bij het heerlijke vlees serveren wij een lekkere frisse Griekse salade en tomatenrijst. Ben je met meer personen, dan is het ook lekker om er bijvoorbeeld aardappelpartjes bij te maken. Kruid de aardappelpartjes met zout, peper, oregano en een beetje paprikapoeder zodat de hele maaltijd klopt is. Serveer er een lekkere rode wijn bij die je ook hebt gebruikt in de marinade van de brizola.

Ingrediënten Brizola

  • 4 ribeye steak of entrecote
  • 4 eetlepels rode wijn
  • 1 teentje knoflook
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • zout en versgemalen peper

Ingrediënten ossenhaas spiesjes

  • 2 ossenhaas
  • sap van 1 citroen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • snufje paprikapoeder
  • olijfolie
  • zout en versgemalen peper

Ingrediënten tomatentijst

  • 300 gram witte rijst
  • 750 ml kippenbouillon
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • zout
  • versgemalen peper

Ingrediënten tzatziki

  • 1/2 komkommer
  • 6 eetlepels Griekse Yoghurt
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 citroen

Ingrediënten Griekse salade

  • 1/2 komkommer
  • 4 rode uien
  • 4 tomaten
  • 200 gram feta
  • 100 gram pitloze zwarte olijven
  • gemengde rucola
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 citroen
  • zout en versgemalen peper

Voorbereiding marineren vlees

  1. Haal ten eerste het vlees één dag voor de bereiding uit de diepvries en laat het vlees ontdooien in de koeling.
  2. Meng vervolgens de ingrediënten voor de steak marinade in een kommetje en strijk hiermee het vlees in. Laat de steaks een aantal uur marineren in de marinade voor gebruik.
  3. Snijd eerst de ossenhaas in blokken van ongeveer 2 centimeter en meng de ingrediënten voor de marinade door elkaar. Schenk vervolgens de marinade over de ossenhaas blokjes en dek af met vershoudfolie. Marineer ten slotte de ossenhaas een aantal uur in de koeling.
  4. Rijg voor gebruik de ossenhaas aan spiesen. Gebruik je houten spiesen dan is het verstandig om de spiesen eerst een uur in het water te leggen.

Bereiding Griekse salade

  1. Pel de rode uien en snijd de uien door de helft en vervolgens in ringen. We gebruiken 1 ui voor de salade en de rest bij het vlees.
  2. Snijd vervolgens een halve komkommer, de tomaten en de feta in blokjes.
  3. Voeg de sla, tomatenblokjes, rode ui, feta, komkommer en de olijven in een schaal.
  4. Neem daarna een kommetje en schenk hierin de olijfolie met het sap van een halve citroen, oregano, zout, versgemalen peper en pers één teentje knoflook uit boven de dressing. Meng alles goed door elkaar en meng de marinade met de Griekse salade.

Bereiding tomatenrijst en tzatziki

  1. Pel ten eerste de ui en knoflook en snipper fijn.
  2. Snijd de puntpaprika in de lengte door en verwijder de zaadlijsten. Snijd de puntpaprika vervolgens in blokjes.
  3. Zet een pan op het fornuis of gebruik een skillet voor op de barbecue en schenk er beetje olijfolie in. Voeg vervolgens de ui, knoflook en de paprika toe en bak voor ongeveer 5 minuten.
  4. Voeg de ongekookte rijst toe en bak deze even mij en blijf roeren zodat de paprika, ui en knoflook worden verdeeld in de rijst.
  5. Schenk na ongeveer 2 minuten 500 ml van de kippenbouillon toe samen met de tomatenblokjes en een eetlepel oregano. Roer het geheel door elkaar en breng de kippenbouillon aan de kook.
  6. Kook vervolgens in ongeveer 20 á 25 minuten de tomatenrijst gaar en blijf roeren. Let goed op dat er niet te veel verdampt tijdens het koken en voeg eventueel meer kippenbouillon toe, mits nodig.
  7. De tzatziki maken we als volgt door te starten met het raspen van een halve komkommer. Pers de rasp van de komkommer uit door deze uit te knijpen.
  8. Neem daarna een kom en voeg hierin de geraspte komkommer, het sap van een citroen en de Griekse yoghurt.
  9. Verwijder de schil van de knoflook en pers de knoflook uit boven de yoghurt. Breng ten slotte op smaak met zout en versgemalen peper en meng alles goed door elkaar. Dek de tzatziki af en zet in de koelkast tot gebruik.

Bereiding mixed grill op de BBQ

  1. Maak ten eerste je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg vervolgens twee wokkels toe en maak deze aan. Wacht even 5 minuten tot de BBQ aan is en plaats één plate setter en de roosters. We gaan namelijk direct en indirect barbecueën. Wanneer je mooie grillmarks wil op de steaks kun je het beste een gietijzeren rooster gebruiken.
  2. Sluit de deksel en laat de kamado op een temperatuur komen van rond de 250 graden en sluit de schuiven voor 3/4.
  3. Maak het rooster schoon met een borstel en wrijf het daarna schoon met een stukje keukenpapier en zonnebloemolie.
  4. Leg de vlees op het rooster en grill beide zijden voor 2 minuten aan beide kanten. Draai regelmatig tot een kerntemperatuur van 56 graden voor medium. De ossenhaas is sneller klaar dan de ribeyes/ Leg deze daarom iets later op het rooster. Hebben de steaks mooie grillmarks dan kun je ervoor kiezen om de steaks indirect verder te garen tot de gewenste kerntemperatuur.
  5. Serveer de steaks direct met de tomatenrijst, tzatziki en de Griekse salade.

Succes met de bereiding en veel Grillfun!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Altijd nieuwe recepten en aanbiedingen in je mailbox?

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €60,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.