• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

  • Gratis thuisbezorgd in NL vanaf €75,-

  • Hoogwaardige kwaliteit .

Voorbereiding 40 minuten
Bereiding 30 minuten
Aantal porties 4 personen
Keuken Kerstrecepten
Beef wellington

Een perfect gerecht voor de feestdagen!

Een perfect gerecht voor de feestdagen is volgens ons beef wellington! Wij maakte dit recept met het malste deel van het rund. Dit is namelijk de biefstuk van de runderhaas, ook wel ossenhaas genoemd. Veel mensen bereiden deze klassieker met kerst omdat het een feestelijk gerecht is. Vaak wordt beef wellington gezien als een moeilijk en complex gerecht omdat je niet kan zien of de ossenhaas medium gebakken is.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 Ossenhaas aan 't stuk
  • 1 kg Paddenstoelen in diverse soorten ( Portobello, Oesterzwammen, Kastanje champignons)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 kleine rode uien
  • 300 gram serranoham
  • 2 eetlepels mosterd
  • verse tijm en rozemarijn
  • 1 of 2 rollen bladerdeeg (te koop bij supermarkt bij verse bladerdeeg)
  • zout en versgemalen peper
  • bakboter
  • 1 ei

Om ervoor te zorgen dat dit recept zeker niet mislukt hebben wij het recept stap voor stap beschreven. Door het vlees regelmatig terug te koelen is het gegarandeerd dat deze tijdens het aansnijden mooi medium gegaard is. Het is met deze beschrijving helemaal niet moeilijk om een perfecte beef wellington te bereiden in de oven. Maak het jezelf makkelijk en bereid de hele beef wellington voor. Doe dit een aantal uren voordat je de beef wellington wil garen in de oven. Je legt namelijk na alle voorbereidingen het geheel gewoon terug in de koeling. Hierna hoeft de beef wellington alleen nog te worden voorzien van een geklopt ei waarna je de beef wellington in de oven plaatst.

Voorbereiding ossenhaas

  1. Haal ten eerste het vlees ongeveer twee dagen voor de bereiding uit de vriezer en laat het vlees langzaam ontdooien in de koeling.
  2. Pak vervolgens het vlees uit de koeling en verwijder de verpakking en dep het vlees droog met keukenpapier.
  3. Snijd de verse tijm en rozemarijn fijn en strooi de kruiden gelijkmatig met zout en versgemalen peper op een snijplank.
  4. Wrijf de ossenhaas aan ‘t stuk in met mosterd en rol het vlees door de kruiden. Op deze manier worden de kruiden gelijkmatig verdeeld over de ossenhaas.
  5. Zet een pan op het vuur en smelt een klont boter in de pan op hoog vuur. Wacht tot de boter niet meer bruist en bak de ossenhaas rondom bruin in ongeveer 4 minuten.
  6. Laat de ossenhaas vervolgens afkoelen op een snijplank of bord.

Voorbereiding

  1. Borstel de paddenstoelen schoon en snijd een stukje van het steeltje.
  2. Pel de rode uien en de knoflook en snijd de uien en knoflook grof.
  3. Neem vervolgens een keukenmachine en snijd de champignons samen met de knoflook, ui en verse tijm fijn.
  4. Zet een pan op het vuur met een heel klein beetje olijfolie en bak het paddenstoelenmengsel op middelhoog vuur. Roer regelmatig voor ongeveer 20 minuten tot er geen vocht meer aanwezig is in de pan. Dit is belangrijk zodat het geen soppig geheel wordt tijdens de bereiding. Ben je er niet zeker van of het mengsel vochtvrij is dan kun je het laten uitlekken in een zeef of een beetje paneermeel toevoegen. Laat ten slotte het mengsel helemaal afkoelen.
  5. Neem vervolgens vershoudfolie en leg deze op een snijplank. Zorg ervoor dat de vershoudfolie breder is dan de lengte van de ossenhaas aan ‘t stuk. Hiervoor kun je eventueel twee vellen vershoudfolie over elkaar leggen.
  6. Bedek de vershoudfolie met de serranoham en zorg ervoor dat de ham elkaar overlapt. Verdeel daarna het afgekoelde paddenstoelenmengsel over de serranoham.
  7. Leg de ossenhaas aan het begin van de met paddenstoelen gevulde serranoham en rol de ham met het mengsel over de ossenhaas door de vershoudfolie mee te rollen.
  8. Pak ten slotte de ossenhaas heel strak in met de vershoudfolie en leg deze terug in de koeling voor ongeveer 30 minuten.
  9. Haal de bladerdeeg uit de koeling en verpakking en rol deze uit op een tafel. De bladerdeeg is reeds voorzien van een laag bakpapier en verwijder deze niet. Controleer of de bladerdeeg breed genoeg is voor de ossenhaas en anders neem je twee rollen bladerdeeg.
  10. Haal de ossenhaas uit de koeling en plaats deze aan het begin van de bladerdeeg in het midden. Rol vervolgens met het bakpapier de bladerdeeg rondom de ossenhaas. Maak de uiteinde dicht en verwijder eventueel overtollig bladerdeeg.
  11. Wikkel ten slotte de beef wellington op in vershoudfolie en plaats terug in de koeling tot gebruik. Dit kun je bijvoorbeeld al een aantal uren vooraf bereiden zodat je minder stress hebt en alleen de beef wellington in de oven hoeft te schuiven.

Bereiding Beef Wellington

  1. Maak ten eerste de heteluchtoven aan en stel deze in op 200 graden.
  2. Haal vervolgens de beef wellington uit de koeling en verwijder de vershoudfolie.
  3. Klop een ei los in een kommetje.
  4. Leg een stuk bakpapier op een rooster uit de oven en plaats hierop de beef wellington.
  5. Strijk de beef wellington in met het eimengsel en trek lijnen in een bepaald patroon met de achterkant van een mes. Hierdoor krijgt de beef wellington een patroon tijdens de bereiding.
  6. Schuif de beef wellington in de oven en sluit de oven tot de bladerdeeg is verkleurd. Een kerntemperatuurmeter is niet noodzakelijk omdat dit recept gemaakt kan worden door iedereen. Door het regelmatig koelen van de ossenhaas in de voorbereiding blijft de beef wellington medium.
  7. De bladerdeeg is in ongeveer 40 minuten gaar en mooi verkleurd. Haal de beef wellington uit de oven en laat de wellington even rusten onder een stuk aluminiumfolie. Leg de aluminiumfolie er losjes op en pak het niet geheel in omdat het vlees dan verder gaart en dat zou zonde zijn.
  8. Snijd de beef wellington aan op tafel en serveer er bijvoorbeeld aardappelpuree bij met gestoomde groenten en een lekkere zelf gemaakte jus.

Succes met de bereiding!

Eet smakelijk!

Wat vond je ervan?
Recept delen

Wij denken dat je deze ook wel lust!

Verbreed je smakenpalet en probeer ook deze recepten eens.

10% korting!